sâmbătă, 4 iulie 2015

ORSOVA Obiective turistice

Bustul lui Decebal de pe DunareBustul lui Decebal de pe Dunare
      Fiu al lui Scorillo si succesor al lui Duras-Diurpaneus, Decebal (87-106) ocupa tronul Daciei intr-un moment in care tendintele expansioniste ale Imperiului Roman, care-si stabilise durabil frontiera pe linia Dunarii, se accentuau rapid. 
   Figura lui Decebal, sculptata in stanca, este asezata la varsarea raului Mraconia in Dunare si se poate vedea de pe DN 57, care leaga Eselnita de Dubova si, de asemenea, poate fi vazuta de pe Dunare. Bustul este amplasat aici ca o replica a monumentului Tabula Traiana ce se afla la cateva sute de metri in aval, pe tarmul sarbesc al Dunarii.
Bustul lui Decebal de pe Dunare este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cazanele Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Manastirea Sf. AnaManastirea Sf. Ana
     Manastirea Sf. Ana se afla pe Dealu Mosului, un loc care ofera un peisaj unic dominand orasul Orsova si imprejurimile. Manastirea a fost fondata de jurnalistul Pamfil Seicaru care, luptand aici ca sublocotenent in Primul Razboi Mondial, a dorit sa-si exprime recunostinta in fata lui Dumnezeu fiindca ramasese in viata dupa ce fusese ingropat aici de explozia unei bombe.
        Pentru faptele sale de curaj, lui Pamfil Seicaru i s-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul".
        Manastirea a fost construita in stilul bisericilor traditionale din lemn, intre anii 1936-1939.

     Biserica se afla in centrul manastirii, complexul de chilii pentru maici fiind de o parte si de alta. Picturile interioare au fost sterse in timpul perioadei comuniste, pastrandu-se doar picturile din turn.
In timpul regimului comunist, manastirea a fost pe rand sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoza si tabara pentru copii, biserica fiind transformata pentru o perioada intr-un bar, apoi intr-o receptie de motel. In apropiere a fost construit un restaurant, cladire care a trecut in administrarea manastirii in anul 1993.
           Sfintirea manastirii a avut loc pe 2 decembrie 1990, si a fost infaptuita de episcopul Damaschin Severineanu.

    Intre anii 1993-1997 au fost efectuate lucrari vaste de restaurare, fiind restaurate picturile murale si iconostasul care au fost sfintite de sfintenia sa Nestor Vornicescu in anul 1999.
Tabula Traiana
Tabula Traiana
     Tabula Traiana se afla pe malul sarbesc, aproape de Cazanele Mici, in dreptul fostului asezamant al satului Ogradena. Pe malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protectie. 
     Tabula este fixata in piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer. Figurinele si ornamentele sunt sculptate in relief, iar scrisul este cioplit in piatra. Tabula Traiana a fost construita pe Romani, pentru a comemora obstacolele intampinate de armata romana la trecerea Dunarii in anul 101 e.n., tabula amintind totodata de lucrarile de anvergura efectuate de administratia romana in aceasta regiune. 
De-a lungul timpului, tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii, ea fiind ridicata deasupra lacului de acumulare "Portile de Fier", o data cu construirea hidrocentralei "Portile de Fier 1".
Tabula Traiana este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cazanele Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Manastirea Mraconia
Manastirea Mraconia
    Pe soseaua Orsova- Moldova-Noua, in Valea Mracunei din apropierea comunei Ogradena Veche, este situata o veche manastire, numita "Mracuna". 
   Vechiul lacas "sta" ascuns intr-un loc pitoresc in fata fostului drum Traian de pe malul sarbesc, unde se afla "Tabula Traiana". In apropiere sunt "Cazanele", cea mai frumoasa si fermecatoare portiune a Dunarii.
   Manastirea Mraconia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cazanele Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Biserica romano-catolica din Orsova
Biserica romano-catolica din Orsova
   Biserica romano-catolica din Orsova are o forma non conformista, fiind singura biserica catolica ridicata in timpul regimului comunist (in perioada 1972-1976).
    Opera arhitectului Hans Fackelmann, biserica are forma unui cort, cu un acoperis in forma de cruce, aceasta reprezentand un lacas de cult pentru toti credinciosii din Orsova, germani, cehi, romani si maghiari.
   Drumul Crucii realizat de Gabriel Popa, a trezit dispute serioase, acesta pictand si figuri contemporane, cu toate ca de-a lungul timpului pictorii bisericesti au apelat des la figuri contemporane pentru ilustrarea scenelor biblice. Astfel langa Pilat din Pont apare Lenin care instiga oamenii impotriva lui Isus. John Lennon simbolizează bucuria invierii lui Isus Christos.
     In 2005 a fost dezvelita placa referitoare la povestea Coroanei maghiare, ascunsa la Orsova in perioada 1849-1853. In locul gasirii coroanei, in cimitirul de atunci, a fost ridicata Capela Coroanei, care a disparut odata cu realizarea hidrocentralei Portile de Fier.

    Biserica romano-catolica din Orsova este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cazanele Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu